2017-03-27

Äntligen hemma igen!

Mattias Dahl

Mattias Dahl

Oavsett vart vi reser och vad vi upplever på våra resor är det nästan alltid lika skönt att komma hem igen. På våra resor är det lätt att glömma bort de genomtänkta och komplexa system som säkerställer att vi överhuvudtaget kommer iväg. Och de små detaljerna som gör att vår resa blir lite bättre.

Det har gått nästan hundra år sedan Charles Lindberg genomförde den första flygningen över Atlanten. Idag känns de runt sju timmar det tar att korsa världshavet som en långsam plåga trots att vi gör det 26 timmar snabbare och sannolikt betydligt bekvämare än vad Lindberg någonsin kunde föreställa sig. Vår betraktelse av en lyckad flygning handlar alltjämt om sköna säten, benutrymme och servicen ombord. Och att vi kommer fram i tid.
Förutom tidsaspekten går problemen, väldigt förenklat, att lösa genom att betala mer för själva flygbiljetten. Samtidigt ska inte andra, ofta billigare, förändringar underskattas för att skapa en bättre helhetsupplevelse.

Ett vägskäl mellan gammalt och nytt

Den digitala transformationen kan knappast vara tydligare än när den avlånga flygbiljetten i papper helt plötsligt ryms i mobiltelefonen. Men vid vägskälet mellan gammalt och nytt är tillvaron inte helt friktionsfri utan närmast full av motsättningar. Samtidigt som många har sina biljetter och boardingkort i mobiltelefonen får en ansenlig mängd resenärer fortfarande dras med pappersvarianten, ofta i ett betydligt större och otympligare format än innan.
Däremot kan innovativa digitala idéer antagligen inte göra maten godare eller flygstolen skönare. Smaklös kyckling är ju ändå alltid smaklös och stolens konstruktion handlar likväl om en balans mellan säkerhet och effektivt utrymme. Därför blir upplevelsen runtomkring så mycket viktigare. En slags ”makeover” av grannskapet utan att ändra på den egna slitna fasaden.
Redan idag är du med några få klick på din mobiltelefon incheckad och i teorin redo att kliva ombord på flygplanet. Ytterligare ett enkelt sätt att skapa pluseffekter med redskap vi redan har och som egentligen inte förändrar så mycket av själva resan i sig. Självklart finns mer att önska, inte minst att smidigt kunna glida fram till gaten fri från tidsödande uppehåll i köer. Möjligheterna att slippa krånglig bagageinlämning och tålamodsprövande säkerhetskontroller finns redan med den teknik vi redan har. Motståndet ligger snarare i hur mycket vi vågar tänja på gränserna vad gäller vår personliga integritet.

Storebror ser dig

Den internationella konsultbyrån Arup skissar på en framtid där vi snabbt ska ha möjlighet att ta oss igenom just säkerhetskontroller. Kort och gott jämförs stora mängder data för att avgöra både om vi har för avsikt att begå ett brott men också om vi överhuvudtaget är kapabla att genomföra det. Screeningen blir därför överflödig eftersom ett vasst föremål eller en oidentifierad vätska inte är avgörande, utan istället vem du är och vad du har för avsikter. Företaget skissar även på möjligheten för passagerare att spåra sitt eget bagage genom en enkel sändare. Det ska ge möjlighet att utnyttja tiden bättre när väskan transporteras från flygplanet till bagagekarusellen. Eller om det nu mot förmodan skulle hamna på en helt annan ort.

 
”Den vetenskapliga teori jag gillar bäst är att ringarna runt Saturnus är en samling av förlorat bagage.”

– Mark Russel, komiker
 
De närmaste 15 åren väntas flygandet fördubblas. Därmed ökar också behovet av effektivisering och smidighet. Förslagen på lösningar är många och kontrasterna stora. En sändare i väskan är ju ett vänligt och så gott som okontroversiellt framtidsscenario jämfört med att ge upp sin integritet.

Möten människor emellan

Gemensamt för många resor är att de skapar möjligheter till möten mellan människor. Ofta ser vi slutdestinationen som platsen där vi träffar nya och gamla bekantskaper oavsett om det är i affärer eller privat. Det franska företaget ADP har dragit nytta av denna önskan, men istället för att fokusera på resans slutmål vill de främja möten på en plats och tidpunkt som ofta utnyttjas dåligt.
I en lounge på flygplatsen Orly utanför Paris har ADP skapat en tjänst som ger resenärer möjlighet att bjuda in varandra till spontana affärsmöten. Bluetooth och utplacerade sändare skapar ett osynligt nätverk som hjälper personer att hitta varandra utifrån deras preferenser. Helt plötsligt har väntan på nästa flyg blivit till potentiell merförsäljning i något som i själva verket liknar vilken dejtingapplikation som helst.

Äntligen hemma igen

Trenden visar att vi fortsätter att välja långväga destinationer. Tidningen Vagabond har till exempel utsett Kapstaden till årets destination 2017 och Tokyo fortsätter att vara en av de främsta städerna att göra affärer i. Tänk om det ändå fanns möjlighet att mildra de heta japanska somrarna genom att i förväg styra inomhusklimatet i hotellrummet så att det passar just dig. Eller till och med temperaturen i taxin som kör dig dit. På din färd från flygplatsen till hotellet checkar du sedan smidigt in och går direkt till ditt rum när du är framme. Dörren öppnar du självklart med hjälp av din mobiltelefon.
Det finns alltså många små pusselbitar som faller på plats genom den digitala transformationen. Pusselbitar som gör att vi själva kan skapa ett bättre resande. Förutsättningarna att lyckas med affärer blir bättre och utrymmet att koppla av större så att vi är nöjda när vi äntligen får komma hem igen.

Work somewhere great

Livet är på tok för kort för dåliga arbetsförhållanden, därför är Human IT certifierad enligt Great Place To Work.

Vi siktar nu på att bli Sveriges bästa arbetsplats.

https://career.humanit.se/