2023-01-22

Blir du dum av teknik?

Mattias Dahl

Mattias Dahl

Det finns ett flertal situationer där smart teknologi inte blandar sig väl med verkligheten; bilkörning + sms, blått ljus på kvällen, för intrycksintensivt för barn t.ex.

Men det finns (äntligen) forskning på att vi inte blir dummare av att använda smart teknologi, att även om du har svårt att hitta någonstans utan hjälp av Google Maps är det inte tekniken som suger ut din hjärnjuice.

Alarmerande rubriker till trots finns inga vetenskapliga bevis som stödjer idén om att smartphones och digital teknologi skadar våra biologiska kognitiva färdigheter,” säger professor Anthony Chemero från Univerity of Cincinatti.

Chemero har i publikationen ”Nature Human Behaviour” presenterat hur den smarta teknologin kompletterar vårt tänkande och därigenom hjälper oss att bli ännu bättre.

Det smartphones och digital teknologi gör är att de förändrar sättet vi använder våra biologiska kognitiva färdigheter. Dessa förändringar är kognitivt fördelaktiga,” säger Chemero.

Datorer, surfplattor och smartphones hjälper oss att minnas, behandla och förvara information för att kunna visa upp det när vi behöver det. Eftersom våra telefoner kan guida oss dit vi vill gå, lösa matematiska problem och minnas alla telefonnummer kan vår hjärna använda energi till en hel massa andra saker.

 ”Jag memorerar aldrig någonting, på så vis kan jag använda hela min hjärna till att forma mina idéer”

– Albert Einstein

Dessutom kan smart teknologi hjälpa oss att ta beslut som annars skulle vara mer eller mindre chansartade. Till exempel med hjälp av GPS-teknik kan vi få en rutt baserad på tidsåtgång, trafik och till och med efter hur vacker utsikten är.

Så, kontentan är att det inte går att säga att teknologi gör dig dummare. Ett stängt sinne och bortglömd nyfikenhet däremot, det är oerhört effektiva avtrubbare.

No alt text provided for this image

Work somewhere great

Livet är på tok för kort för dåliga arbetsförhållanden, därför är Human IT certifierad enligt Great Place To Work.

Vi siktar nu på att bli Sveriges bästa arbetsplats.

https://career.humanit.se/